Szakaszleírások

A táborhelyek GPS koordinátái frissités alatt vannak. Ahogy a nemzetközi partnerektől megérkeznek az új táborhelyek adatai azokat megosztjuk veletek.

Németország – Vadregény a Duna forrásától

A Dunatúra legelső szakasza, amely talán a legmaradandóbb élményt nyújtja azoknak a túrázóknak, akik szeretnek gyönyörű, vadregényes tájakon evezni.

A Duna itt még szemtelenül tiszta, és gyors irammal szel óriási hegyeket ketté. Meredek sziklafalak, érintetlen hegyoldalak között haladunk el, a hegytetőn középkori várak romjai tornyosulnak. Bár az érintetlenség varázsát némiképp megtöri a duzzasztók látványa, mégis felejthetetlen élményt nyújt a vízicsúszda, amelyen utunk során háromszor is áthaladunk.

És ha mindez nem lenne elég, gyönyörű középkori kisvárosokat „városnézhetünk”. A hagyományos Erlau-i focimeccs és persze a kiváló német sörök tovább enyhítik a napi szakaszok gyötrelmeit.

VárosGPS-koordináták
Ingolstadt48.7622, 11.4558
Kelheim48.9119, 11.8892
Regensburg49.0285, 12.056
Straubing48.8874, 12.5669
Winzer48.7256, 13.0436
Erlau48.5612, 13.5782

Ausztria – Lassuló, méltóságteljes folyam

Hegyek, várak és történelmi városok között hömpölyög a Duna az osztrák szakaszon.

A híres osztrák környezettudatosságnak köszönhetően a természetes dunamenti táj változatosságát csak egy-egy jól sikerült híd, vagy város képe szakítja meg.

A Duna – bár már itt is hatalmas -, a hegyek között még gyorsan folyik, hogy a következő szakaszokra békés, méltóságteljes folyammá szelídüljön. A „sógorok” földjén az ember megtapasztalhatja a folyó méltóságát és erejét.


Szlovákia – Dévény és Pozsony várfalai, történelem a vízen

A magyar szakasz bevezetéseként a Duna egyik legszebb kanyarjával nyit a Duna a Szlovák szakaszon Dévény várával. Ha igazi vizessé szeretnél válni, egyszer el kell evezzél e falak alatt!

Pozsony hangulatos utcái után Esztergomig élvezhetjük a dunamentiek hagyományos vendégszeretetét. Továbbá részese lehetünk az egyetlen magyar nagyhajózsilip évenként egyszeri nyitásának, külön a mi tiszteletünkre! Ezúton is köszönjük a lehetőséget.

VárosGPS-koordináták
Bratislava48.136533, 17.122510
Gabcikovo47.857716, 17.538320
Komarno47.774928, 18.137598
Sturovo47.785596, 18.714674

Magyarország – Érintetlen homokpadok és Budapest legszebb arca

A természetes Duna-táj első összefüggő, még érintetlen 260 km-e.

Gyere a magyar szakaszra, ha szeretnél érintetlen homokzátonyon kikötni, ha szeretnél keresztülevezni végtelen madárrajok területén.

Gyere a magyar szakaszra, ha látni szeretnéd hogyan szeli ketté és kapcsolja össze Budapest életét a Duna. Ha kíváncsi vagy, hogyan mutatja a Város legszebb arcát a víz felé, csak nekünk, vízitúrásoknak.

Gyere a magyar szakaszra, ha nem csak a táj és az evezés vonz, de a városok kultúrája sem hagy hidegen. És ha kíváncsi vagy, mit találtunk ki az immáron hagyományos dunaújvárosi vízilabdameccsen kívül azért, hogy igazi csapatként evezzetek tovább a tenger felé.

VárosGPS-koordináták
Esztergom47.793405, 18.732683
Visegrád47.778645, 18.965390
Budapest47.599440, 19.068076
Százhalombatta47.301336, 18.919694
Dunaújváros46.956868, 18.955669
Paks46.592094, 18.861116
Baja46.173668, 18.940918
Mohács46.000488, 18.686536


Szerbia – A sejtelmes vaskapu, Belgrád és persze a Kossava

Mohácsot elhagyva elérünk a Duna azon szakaszához, ahol a folyó két országot választ el. A bal parton Szerbia, a jobb oldalon Horvátország található. A TID-et Szerbia fogadja, ezért a táborhelyek a bal parton vannak. A magyar homokos partok után, egy igazán kellemes és vadregényes tájon találjuk magunkat. Az érintetlen táj szépsége leköti a túrázó magányra vágyó gondolatait. A sok élő zátony közt elhajózva, úgy érezzük magunkat, mintha meg állt volna az idő. Ez az a szakasz, ahol a legjobban élvezhetjük a természet adta nyugalmat. A homokos partokon nagyon kellemes fürdési lehetőséget találunk (megfelelő vízállásnál). A települések lakói nagy szeretettel fogadják a vízen érkező túrázókat, és lehetőségeikhez képest csodálatos programokat szerveznek. A szerb szakaszon találkozunk a Dunába torkolló három nagy folyóval, a Drávával az 1383-as fkm-nél, a Tiszával az 1215-ös fkm-nél és a Szávával az 1169-es fkm-nél.

Az első nagyobb várost, Novi-Sadot az 1258-as fkm-nél érjük el. Itt a túra megpihen, és a várost a pihenőnapon felfedezhetjük és megtekinthetjük a nevezetességeit. A belváros közel van a táborhelyhez, ezért könnyen bemehetünk körül nézni, bevásárolni. A jobb parton található, a dombon a Savoyai Jenő által építtetett vár, ami ma is épségben áll. A bástyák között múzeum, könyvtár és szálloda található. Az egykori figyelőtorony furcsa órájának kismutatója mutatja a perceket, a nagy pedig az órákat.

Két nap múlva elérjük a fővárost, Belgrádot. Itt szintén érdemes bemenni a történelmi városrészbe, elmerülni az emlékezésbe és leróni tiszteletünket az ősöknek. A Belgrád alatti szakasz kissé lelassul, mert közeledünk a Duna legnagyobb vízi erőművéhez, aminek a duzzasztása már idáig is elér. Ezen a szakaszon találkozunk a lenti rész végváraival, az 1430-ban épült Szendrő várával, aminek falait a Duna vize mossa. Lejjebb van Galambóc vára, ahol a folyó betör a hegyek közé és hömpölyögve halad a leglátványosabb szakaszig, a Vaskapuig (Kazán szoros), ahol a sziklák az égig érnek. A szoroson és a Duna legnagyobb zsilipjén áthajózva (1300 m hosszú 50 m magas) elérjük Kladovó várát, ahol a várban tölthetünk el egy kellemes estét. Ezen a szakaszon lassan elfogynak a magas hegyek, és lapos síkságok köszöntenek a Bolgár tájakon.


Horvátország


Bulgária – A folyó és az idő egyszerre lassul

A Duna elterül, és szélesen hömpölyög tova a sík területen, hatalmas zátonyokat és homokpadokat képez a folyó közepén is. Itt is rengeteg élő, gondozott szigetet találunk túránk során. Az első nagyobb város Vidin, ahol a túrázókat a várban fogadják egy kis pihenőre. A bolgár szakaszon is határfolyón hajózunk, itt a Románokkal határos a folyó.

A partokat jellegzetes ártéri erdőségek borítják. Reggel kellemes madárdalra ébred a túrázó, és a következő szakaszt a tábortűznél szerzett kellemes élményeivel kezdi meg. A vendéglátók itt is a lehetőségeikhez képest kiszolgálják a túrázókat, érezhető az igyekezet és a vendégszeretet. Túránk során ez a szakasz a pihenésről és a lazaságról szól. Nem kell rohanni zsiliphez, nem kell odaérni a fogadásra, csak érjünk oda a táborba, nincs stressz, nincs hajtás, csak evezés, evezés, evezés a széles Dunán, amiért jöttünk, amiért vízre szálltunk. Ez az a szakasz, ahol elérjük utunk célját. Ahol elmondhatjuk, hogy megint és még mindig itt vagyunk, mert szeretjük ezt az öreg folyót és jövünk, amíg bírja a kezünk, a szívünk, mert a túrázás az életünk.

Silistrán a 375-ös fkm tábla mellett szállunk partra, hogy a hagyományos búcsúesten már a jövő évi tervekről beszélgessünk. Ma már a túra itt nem ér véget, bulgár barátaink hagyományőrző búcsúja köszönti az utolsó szakaszt.


Románia – A deltán át a tengerig

Az utolsó szakaszon tovább lassul és több ágra szakad a folyó, hogy végül a tengernél, több mint két hónapos evezés után a túra véget érjen.

 • Szabadidő
 • nemzetközi csapat
 • expedició
 • open canoe
 • Európa leghosszabb vízitúrája
 • canoe
 • Italy
 • vizitúra
 • felejthetetlen kaland
 • kerékpárosok
 • portage

 • Baja
 • Bulgária
 • Budapest
 • Nemzetközi
 • Ausztria
 • Magyarország
 • Mohács
 • Románia
 • Passau
 • Horváthország
 • Bratislava
 • Németország
 • Beograd